torsdag 23 december 2010

God rödbetssallad

Igår provade jag för första gången att göra egen rödbetssallad. Det var svårt att bestämma sig för vad det skulle få vara i den. Majonäs, crreme fraiche eller grädde? Äpple eller farin? Med eller utan lök?

Så här blev det till slut. Jättegott tyckte jag.

Rödbetssallad

500 gram skivade inlagda rödbetor
ca 1 dl majonäs (jag använde en sådan som är kylvara - tycker oftast de är godare)
ca 1 dl creme fraiche
ca 0,5-1 msk dijonsenap
0,5 äpple
0,5 - 1 tsk brun farin
salt och peppar

Hacka rödbetorna grovt. Tärna äpplet i ganska fina tärningar. Blanda ihop majonäs, creme fraiche, senap och farin i en skål. Rör ned rödbetor och äpple. Smaka av med salt och peppar.

tisdag 21 december 2010

Tre sorters senap



Jag har roat mig med att för första gången göra egen senap. Tre sorter blev det. Som det känns nu är den sötstarka den som jag gillar bäst. Samtliga var iallafall lättlagade. Snabbare och enklare än jag föreställt mig.


Ölsenap

1 dl gula senapsfrön
1,25 dl mörk öl
1 msk ättika, ren (24 %)
3 msk farin, brun,
1 tsk gurkmeja
1 dl rapsolja

Lägg senapsfröna i blöt i ölen över natten. Häll dem i mixer och blanda till en gröt.
Blanda i ättika, farin och gurkmeja och blanda några varv. Tillsätt oljan, lite i taget, och blanda till en smidig senapsblandning. Häll upp på burk och låt stå och mogna i smak i rumstemperatur 2-3 dagar. Smaka ev av med mer öl, ättika, farin eller honung eller olja.


Sötstark senap

3 msk bruna/gula senapsfrön (jag tog hälften av varje)
2 msk dijonsenap
2 msk svensk senap
2 msk Colemans senapspulver
5 msk sirap
3 msk gräddfil

Kör samtliga ingredienser i en mixer till en krämig senap. Lägg över i en burk och förslut med lock. Låt stå och mogna i kylen i några dagar.


Grov senap

1 dl bruna senapsfrön
2-3 msk vatten
1 msk dijonsenap
1 msk honung
2 msk farinsocker
1 tsk rödvinsvinäger
1 krm salt
1 tsk Kikkomansoja
1 cl konjak

Kör samtliga ingredienser ien mixer till en krämig senap. Häll över i en burk och förslut med lock. Låt stå och mogna i ett dygn.



(Det översta receptet kommer från Allt om mat (dock något ändrat av mig). Recept nummer två och tre kommer från boken "Mannerströms julkokbok")

Mintkysspraliner



Man äter som bekant med munnen. Men även med ögonen. Och just dessa små praliner är en fröjd för ögat tycker jag.

Jag tycker dessutom att de tack vare den större mängden choklad smakar godare än vanliga mintkyssar. Jag använde mjölkfritt margarin, havremjölk och mörk choklad utan mjölk i och tycker resultatet blev bra.

Mintkysspraliner
20 st

Chokladformar och kyss:
75 gram mörk choklad

Mintkrämen:
En halv matsked smör
2 deciliter florsocker
En och en halv matsked mjölk
Knappt 10 droppar pepparmintarom

Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen. Smält smöret i mikron och rör ner det i florsockret. Rör ner mjölken lite i taget tills du har en ganska tjock smet. Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak. Ibland blir det små smörklumpar i smeten, men då kan du helt enkelt mikra den några sekunder tills smöret smälter, och sedan låta den svalna.
Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.


(Receptet kommer från sverigesradio.se)

måndag 20 december 2010

Finaste julkokboken



För ett par dagar sedan inhandlade jag julkokboken med stort J - Mannerströms julkokbok. Och jag är så frälst.

Den är litegrann som poesi. En bok som man kan ligga och läsa och titta och bläddra i länge, länge.

Den har fina recept och ger en riktig julkänsla. Ska man bara köpa en julkokbok så röstar jag för Mannerströms julkokbok.