fredag 10 december 2010

Kolakakor



Sist ut av de kakor jag bakat idag är kolakakor. Jag brukar gilla såna. Men just dessa blev inte helt perfekta tyckte jag. De kändes lite övertillagade. Om jag gör dem en gång till så blir det med något kortare tid i ugnen. Då tror jag de kan bli riktigt bra.

Kolakakor
ca 50 kakor

200 gram smör
2,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i fyra lika stor bitar. Rulla ut varje bit till en ca 35 cm lång rulle. Lägg rullarna på en bakplåtspapparsklädd plåt. Platta till dem lätt med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (200 grader). Skär längderna när de fortfarande är varma i ca 2 cm breda, lite sneda, bitar. Låt kallna på galler.


(Receptet kommer från Allt om mats bok "Svensk vinter och jul")

Makalösa



Nästa av dagens bakade kakor är Makalösa. En knaprig klassisk kaka med korinter. Kanske i sin enkelhet godast av dagens produktion.

Makalösa
ca 30 kakor

2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
100 gram smör (mjölkfritt margarin för min del)
0,5 dl korinter (eller russin)

Blanda samman mjöl, strösocker, bakpulver och smör i en matberedare och blanda snabbt ihop till en deg. Tillsätt därefter korinterna. Rulla små bollar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem lite. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter i 175 grader. Låt kallna på galler.

(Receptet kommer från Allt om mats bok "Svensk vinter och jul".

Saffranskakor med choklad



Idag har jag bakat några olika sorters småkakor. Sist ut, men först här på bloggen, var saffranskakor. De var lätta att baka och jag tycker att kombinationen saffran och mörk choklad var riktigt god. Saffransmaken gör dessutom att kakan känns passande nu kring advent och jul. Receptet hittade jag här.

Saffranskakor med choklad

0,5 g saffran
1 msk grädde el smör (jag använde havregrädde)
3 msk socker
100 g smör (mjölkfritt margarin fungerar bra)
2½ dl vetemjöl

100 g choklad (jag använde en riktigt mörk variant)

Stöt saffran och halva mängden av sockeret i en mortel och blanda i grädde. Rör ihop resten av sockeret med smöret. Blanda i saffranröran och vetemjöl och blanda till en smidigt deg. Låt vila ett par timmar i kylen. Dela degen i två delar och rulla dessa till långa "korvar". Platta till lite lätt. Gör en skåra i varje (där chokladen ska ligga). Lägg dom på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 12 min (200 grader). Låt svalna. Smält chokladen. Häll den i mitten av längderna. Låt stelna. Skär längderna i sneda bitar.