måndag 30 augusti 2010

Ernsts midsommartårta




På just midsommarafton bjöd mina föräldrar oss på denna fantastiskt goda tårta. Särskilt vår mellandotter var förtjust - så när hon några veckor senare fyllde två år gjorde jag tårtan till hennes kalas. Två bottnar blev över efter kalaset och de frös jag in.

Ikväll har vi tinat upp en bit av bottnarna och gjort en minitårta fylld med röda vinbär. Tårtan är söt så det passar utmärkt med syrliga bär. Receptet, som jag ändrade lite i genom att sätta grädde ovanpå tårtan och utesluta mandeln, kommer från Elle Mat & Vin.

Ernsts midsommartårta

ca 8 bitar

Smet 1:
• 1 1/2 dl vetemjöl
• 1 dl strösocker
• 2 tsk bakpulver
• 150 g smör (smält)
• 3 äggulor
• 5 msk grädde

Smet 2:
• 3 äggvitor
• 2 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• mandelspån

Fyllning:
• rikligt med bär (till exempel hallon,
vinbär, blåbär och jordgubbar)
• 3 dl vispad grädde
• eventuellt mera bär till garnering
• florsocker

Sätt ugnen på 175°. Börja med första smeten: Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver. Vispa ihop med smält smör, äggulor och grädde. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna. Gör den andra smeten: Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock maräng. Bred ut marängen ovanpå den första smeten. Strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills marängen fått lite färg. Dela kakan på mitten och lägg bär och grädde på den ena halvan. Lägg på den andra halvan, garnera gärna med bär och pudra över florsocker. Eller gör dubbel sats och lägg bär och grädde på den ena kakan och lägg den andra över som ett lock, garnera med bär och florsocker.