tisdag 10 augusti 2010

Blåbärspaj med knaprigt täcke


I lördags var vår tvååring och vår fyraåring i skogen med sin mormor och morfar och plockade blåbär. Ganska många av bären har se sen fått äta som de var - det är ju så gott med färska blåbär. Men de räckte även till en blåbärspaj. Jag testade ett recept som jag hittat i en annan blogg och som verkade riktigt gott. Och gott blev det - men kanske inte riktigt så "ovanligt gott" som jag hade tänkt mig. Vilket i och för sig mycket väl kan bero på att bakning inte är min starkaste sida. Utan att kunna nästan något om bakning så inbillar jag mig dock att pajen skulle ha blivit godare om mördegen hade varit en "vanlig" variant med strösocker istället för florsocker. Ska testa det nästa gång.

Blåbärspaj med knaprigt täcke

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Klä pajformen med mördegen och nagga den med en gaffel. Förbaka skalet i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter.

Fyllning
250 g färska blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2½ msk potatismjöl

Knaprig topping
75 g smör
2½ dl havregryn
1½ dl strösocker

Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör ner potatismjölet och fyll skalet. Smält smöret och blanda ner havregryn och strösocker, låt svälla i cirka 2 minuter. Strössla toppingen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25 minuter.

(Bilden är före gräddning)