torsdag 24 juni 2010

Cheesecake med lax och pepparrot



Imorgon är det midsommarafton och idag har jag förberett en cheesecake till sillunchen.

Vi kunde faktiskt inte låta bli att provsmaka den redan ikväll... Och den var god. :)

Cheesecake med lax och pepparrot
8 bitar

Botten:
200 g kavring (eller pumpernickel)
75 g smör, smält

Fyllning:
200 g lax, kallrökt
1 st rödlök, liten
0,5 dl dill, hackad
2 msk pepparrot (jag använde ungefär hälften så mycket)
250 g kesella
3 dl gräddfil
4 st gelatinblad
salt

Garnering:
lax, kallrökt, skivad
citron
dill

1 Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop. Häll över i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
2 Finhacka laxen och löken. Blanda med dill, pepparrot, kesella och det mesta av gräddfilen.
3 Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Lyft upp och låt smälta på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen och blanda i resten av gräddfilen.
4 Rör noga ner gelatinsmeten i laxröran. Smaka av med salt.
5 Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 4 timmar.
6 Vid servering: Ta ut cheesecaken en stund före servering. Garnera med laxrosor, citron och dill.

Receptet kommer från "Allt om Mat".

måndag 21 juni 2010

Kallrökt lax och sparris



Lite vardagslyx så här i semestertider. Enkelt, snabblagat och gott.

Ett par skivor kallrökt lax, några gröna sparrisar, en klick sås (färdig på burk från butiken) och till det en kall folköl. Tar fem minuter att förbereda (sparrisens koktid) men smakar riktigt, riktigt bra.

(Såsen heter "Örtagårdssås" och tillverkas av "Guldfisken". Mycket god!)

Mozzarellasallad med skinka



Ibland provar man ett nytt recept och så känns det bara så rätt direkt. Så var det med denna sallad som jag hittade receptet till i ICA´s kundtidning.

Den är verkligen god. Och mättande. Känns som en riktig sommar-hit som vi kommer att göra fler gånger innan höstmörkret kommer.

Mozzarellasallad med skinka
4 port

2 mozzarella (à 125 g)
1 färsk rödlök
2 tsk dijonsenap
1 förpackning kokta linser (380 g)
4 tomater
2 avokador
1 påse blandad sallad (150 g) (jag hade en påse ruccolasallad hemma så det blev det istället)
1 dl svarta oliver
ca 120 g kallrökt eller lufttorkad skinka i skivor
olivolja
flingsalt
svartpeppar

1. Skär löken i tunna skivor.
2. Blanda senapen med 2 msk olivolja, 1 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar i en stor skål.
3. Häll av och skölj linserna. Rör ner löken och linserna i dressingen.
4. Skär tomaterna i bitar. Blanda ner i skålen.
5. Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ut fruktköttet i bitar med en tesked.
6. Blanda ner avokado, sallad och oliver i skålen. Bryt mozzarellan i bitar och strö över. Toppa med skinkan.