tisdag 30 mars 2010

Kycklinglår med rostade rotfrukter och tzatziki


Rödbetor är en rotfrukt som alltför ofta glöms bort hos oss. Jag förstår inte varför egentligen för den är ju så god. Särskilt då den tillagats i ugn och serveras till tzatziki.

Denna rätt tillagade jag för några dagar sedan. Gott och sunt. Receptet kommer ursprungligen från Fredrik Pauluns bok "Pauluns GI-månad", men jag har ändrat lite i det efter mitt tyckte och smak.

Kycklingklubbor med rostade rotfrukter och tzatziki
4 port

4 kycklingklubbor

Marinad:
4 msk olivolja
saften från 1 citron
2 tsk flytande honung
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Rostade rotfrukter:
7 potatisar
1 sötpotatis
1 stora palsternackor
3 stora rödbetor
4 msk olivolja
1 tsk timjan, torkad
flingsalt
svartpeppar

Tzatziki:
1/2 gurka
2 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 tsk olivolja
salt och peppar (mellanmalen)

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en djup tallrik och vänd ner kycklinglåren i den. Skala rotfrukterna. Skär potatisen i klyftor och övriga rotfrukter i stavar. Gör sötpotatisstavarna lite större och rödbetsstavarna lite mindre än de övriga så får allt samma stektid. Lägg rotfrukterna i en påse och häll i oljan och kryddorna. Se till att allt blandas i påsen. Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt och lägg kycklinglåren runtom. Stek i mitten av ugnen på 225 graders värme i cirka 30 minuter, tills allt är färdigstekt.

Gör i ordning tzatzikin genom att riva gurkan grovt med ett rivjärn, låt rinna av och blanda ner i yoghurten. Tillsätt vitlöken och oljan. Smaka av med salt och peppar.

Makaronipudding

Makaronipudding är verkligen "bra" mat. Kanske inte den absolut nyttigaste maten men snabblagat (förutom tiden i ugnen), väl lämpat för att göra i stora mängder och frysa in och dessutom perfekt "man tager vad man haver-rätt". Har man några skinkrester i kylen så funkar de bra i en makaronipudding. Detsamma gäller för överblivna champinjoner, halva purjolökar eller vad det nu kan tänkas finnas för något i kylskåpet. Jag brukar nog oftast göra min makaronipudding med det som finns av skink- och korvbitar. Blanda ner den sorts lök vi råkar ha hemma och strö över en riven ostbit. Nu senast tillagade jag dock makaronipuddingen med köttfärs vilket blev väldigt lyckat. Jag passade på att göra två stora formar så nu har vi några matlådor i frysen. Den ena formen lät jag bli att lägga ost på så den blev alltså helt mjölfri eftersom jag använder havreprodukter istället för vanlig mjölk (vi har en dotter som får eksem av mjölkprotein). Receptet fungerar antaglien precis lika bra med vanlig mjölk för den som föredrar det.

Makaronipudding
(två stora formar)

800 gram fullkornsmakaroner
1 liter havremjölk
0,5 dl havregrädde
6 ägg
1 kg köttfärs
1 dl vatten
5-6 morötter
1-2 gula lökar
1 tärning köttbuljong
5 msk tomatpuré
salt och vitpeppar
rapsolja
(ost)

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet (hellre lite för kort tid än för länge).

Hacka löken och fräs den i rapsoljan. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Riv morötterna grovt och lägg ned dem i stekpannan. Tillsätt tomatpure, vatten och buljong. Rör om och stek några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Smaksätt med salt och peppar.

Smörj två ungssäkra formar och häll makaroner i dem. Fördela sedan köttfärsen över makaronena och avsluta med ännu ett lager makaroner. Häll mjölkblandningen över formarna och avsluta ev med riven ost.