lördag 20 mars 2010

Enkel och god laxpytt


I dag köpte vi en hel lax som jag sedan filéade. Tyvärr är jag inget "filéingsproffs" utan det brukar bli kvar lite kött som går att skala av från renset. Inte nog mycket för att räcka till någon riktig måltid (exv soppa) åt oss alla - men lite småbitar som jag ändå gärna vill ta till vara. Eftersom jag och maken hade tänkt äta en mastig toast ikväll framför TV´n så kunde vi lika gärna hoppa över middagen och då blev laxbitarna ganska lagom till en pytt åt våra två barn. Eftersom vi hade en halv rödlök och ett par överblivna champinjoner i kylen så fick även de utgöra ingredienser i pytten som blev riktigt god. Denna kommer jag att göra fler gånger och då i sådan mängd att vi alla kan äta av den. Det var alltså godare än vad bilden ger sken av.

Laxpytt

Lax
Potatis
Rödlök
Champinjoner
Grädde (jag använde havregrädde)
Salt och vitpeppar

Skala lämpligt antal potatisar beroende på hur många som ska äta (jag använde tre stycken till dessa två barnportioner) och tärna dem. Stek potatisen i smör till den börjar mjukna. Lägg ned hackad lök och tärnad svamp och stek ett par minuter till. Tillsätt slutligen laxen och stek även den (jag hade ganska tunna bitar som jag skalat av från renset så de behövde en väldigt kort stektid). Häll över grädde (jag använde ca 1-1,5 dl) och låt småputtra någon minut.

tisdag 16 mars 2010

Lax och en härlig sås med dill och räkor


Maken fyllde år i lördags och då bjöd vi på bland annat snittar, av vilka vissa var dekorerade med räkor. Det blev över en hel del räkor så jag tänkte att det kunde var bra att passa på att använda dom i söndagens matlagning. Så vår söndagsmiddag blev en ugnsstekt laxsida med en riktigt lyckad sås innehållande bland annat räkor. Till detta åt vi kokt potatis. Tanken var att även servera kokt broccoli men påsen, som jag var säker på fanns i frysen, visade sig vara uppäten.

Laxen tillagade jag i ca 25-30 minuter i 200 grader var ugn. Innan jag placerade den i ugnen lade jag på några smörklickar på den samt saltade och pepprade. Eftter ungefär halva tillagningstiden gått klippte jag över dill och lade på citronskivor.

Sås med dill och räkor

1-1 ½ paket havregrädde
1 fiskbuljongtärning
½ schalottenlök, finhackad
1 dl vitt
ca 1 mjöl
1 msk smör
Räkor
Citronsaft
Dill
Vitpeppar (salt)

Finhacka löken och bryn i smöret. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vätskan i omgångar. Rör om och koka upp. Lägg i buljongtärningen och dillen, pressa i citronsaft. Låt små koka lite. Smaka av med vitpeppar och ev salt. Lägg i räkorna precis innan servering och låt dem bli varma.