torsdag 28 januari 2010

Enkel korvstroganoff


Ibland infinner sig inte inspirationen, tiden, orken när det ska lagas middag. Eller så kan det vara som det var hos mig idag - det infann sig inget välfyllt kylskåp.

Slängde därför ihop en ytterst enkel korvstroganoff. Till den kokade jag matvete samt ärtor och skar upp en tomat i skivor. Jag använde en bit falukorv och några kvarblivna prinskorvar men det går ju bra att ha vilken sorts korv som helst (till exempel en med riktigt hög kötthalt om man vill göra rätten "lite GI").

Enkel korvstroganoff
4 port

Valfri korv i lämplig mängd
En gul lök
En burk passerade tomater
En skvätt (1-2 msk) grädde (havregrädde för min del)
Salt och peppar

Hacka löken och bryn den. Lägg korven (skuren i bitar) i stekpannan och stek några minuter. Tillsätt passerade tomater och grädde. Koka upp. Smaka av med sat och peppar.

Mycket snabblagat (alla moment hinner göras under de 15 minuter som matvetet kokas) men gott.

tisdag 26 januari 2010

Räkcocktail


Förra veckan hade vi mina svärföräldrar på besök och bjöd på trerättersmiddag. Till förrätt åt vi räkcocktail, varmrätten blev en likadan oxfilé "plankstek-style" som vi åt för någon vecka sedan och desserten en ljuvlig blåbärspannacotta.

Till räkcocktailen gjorde jag för första gången en hemgjord rhode island-sås vilket blev riktigt gott.

Räkcocktail
4-5 port

En "stor" påse räkor med skal
Ett halvt isbergssalladshuvud
Två avokadofrukter
8-10 st färska gröna sparrisar
En knippe dill
En citron

Rhode Islanddressing

ca 4 msk gräddfil
ca 4 msk chilisås
ca 2 msk majonäs
en gnutta konjak
salt och vitpeppar

Finstrimla salladen. Skölj den och lägg den i botten på cocktailglas. Tärna avokadofrukterna och lägg dem över salladen. Skala räkorna och lägg överst. Garnera med sparris (koka den innan), dill och en citronklyfta. Droppa lite citronsaft över räkorna. Blanda ihop dressingen (anpassa de olika mängderna efter tycke och smak). Ringla lite dressing över cocktailen.