lördag 9 januari 2010

En härlig sallad till rostbiff (eller till annat kött)


För en tid sedan hittade jag ett receptblad på en "biffsallad" i min närbutik. Enligt receptet skall salladen serveras till stekt ryggbiff eller entrecote (som man skär i bitar). Jag har provat den varianten en gång tidigare och det var väldigt gott. Dagens lunch blev dock en förenkling - istället för att steka kött åt vi salladen till sådan skivad rostbiff som man kan köpa färdig i butik. Supergott.

Salladen som sådan känns rätt nyttig och är dessutom smakrik och god. Efter julens alla feta och kolhydratspäckade måltider så är iallfall mitt sug efter den här typen av mat stort. Så här gjorde jag min variant av salladen:

Sallad till kött
ca 4 port

1 påse sallad (ICA´s medelhavsmix) (Jag drygade ut med lite mer babyspenat och ruccola som vi hade i kylen)
2 röda paprikor
1 zucchini
2 msk skånsk senap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
salt och peppar
1 dl pinjenötter
1 rödlök
75 g färsk parmesanost

Dela paprikan på längden, tag bort kärnhuset. Lägg bitarna med skinnsidan upp på en plåt. Sätt in plåten mitt i ugnen. Skär zucchinin i skivor (ca 1 cm tjocka). Pensla bitarna med lite olivolja och lägg på samma plåt som paprikan. Rosta i 250 grader i ca 20 min eller tills skinnet på paprikan mörknar (vänd zucchinibitarna efter halva tiden). Drag av skinnet på paprikan (låt svalna lite först) och dela den i grova bitar. Blanda senapen med vinägern och tillsätt oljan under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna. Skiva löken. Lägg upp medelhavsmix, grönsakerna och löken i en skål. Blanda i lite av senapssåsen. Servera salladen till rostbiff, hyvlad parmesanost, resten av senapssåsen och pinjenötterna.

torsdag 7 januari 2010

Oxfilé med duchessepotatis och baconlindade haricot verts


Före nyår sålde Coop oxfilé för 119 kr/kg och vi passade på att handla. Inköpet resulterade bland annat i att vi förra helgen åt en god middag - lite som plankstek, men samtidigt absolut inte (den innehåller inte ens planka). Som synes på bilden är köttet tyvärr "överstekt" vilket beror på att jag är gravid och därför undviker att äta köttet blodigt, som jag annrs föredrar att ha det.

Hur som helst, middagen som var väldigt god, gjordes så här.

Jag började med att göra potatismos till pommes duchessen. Ca 0,5 kg potatis skalades och kokades. Sedan vispade jag ihop den med elvisp direkt i kastrullen (naturligtvis efter att jag låtit vattnet rinna av). Jag vispade även ner två st äggulor, en till två matskedar olja, två matskedar smör samt salt och vitpeppar.
Moset spritsade jag ut i små "toppar" på en plåt med bakplåtspapper på. Duchessen tillagade jag i ugnen (ca 250 grader) i ungefär 10-15 minuter (under tiden som oxfilén väntade på att skäras upp).

Samtidigt som potatisen tillagades passade jag även på att ha några tomater (som jag först skar ett kryss i ovansidan på) och haricot verts inlindade i bacon i ugnen. De sistnämnda bestod av haricot verts som jag först kokade samt bacon som jag hade stekt lite lätt, sedan rullades ca fem haricot verts in i varje baconskiva.

Slutligen, oxfilén. Den började jag med att salta och peppra samt bryna i smör i en stekpanna. Sedan satte jag den i ugnen (100-125 grader) där den fick vara till dess att den termometer som jag hade i köttet stod på ca 62 grader (vilket är för hög temperatur egentligen, bäst blir köttet enligt min mening om man tar ut det vid ca 55-56 grader - eller allra högst 58 grader om man kanske inte vill ha det blodigt men ändå rosa). Sedan fick köttet vila inlindat i bakplåtspapper i ca 20 minuter innan det skars upp i skivor.

Till detta serverade jag Lohmanders goda bearnaisesås. Rätten gav, som sagt, ett visst plankstek-intryck. Men oavsett vilket så var den väldigt god och det kändes som att smakerna kompletterade varandra på ett bra sätt.