onsdag 19 augusti 2009

Pytt i panna GI-style


Marie Rosén i Sala tävlade år 2006 i "Årets GI-kock" med detta recept. Hon vann. Och jag förstår varför - hennes pytt i panna är riktigt god. Hos oss blev alla riktigt förtjusta i den. En perfekt vardagsmiddag. Bilden blev däremot inte riktigt lika perfekt.:)

Roséns GI-pytt

2 stora zucchini
2 stora gula lökar
2 paket bacon (280 g)
500 g rökt skinka
400 g färsk svamp
salt och malen vitpeppar
olja till stekning

Till servering:
4 stekta ägg
inlagda rödbetor

1. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja och ta upp den ur pannan. Fräs svampen och ta upp den. 2. Strimla och stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Skär svampen i mindre bitar. Skär skinkan i tärningar. 3. Tärna zucchinin och stek den mjuk. Tillsätt skinka, lök, bacon och svamp. Krydda med salt och peppar. Servera med stekta ägg och rödbetor.

Ett lyckat filmjölksbröd

Jag är ingen bak-människa. Men jag gillar nybakat bröd - därför är enkla filmjölksbröd med bikarbonat en favorit hos mig. Jag gillar att testa nya blandningar, ibland blir de mer lyckade och ibland mindre. Idag gjorde jag ett som blev riktigt bra. Saftigt och gott.

Filmjölkbröd
1 bröd

0,75 dl rågmjöl
1,75 dl siktat dinkelmjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl hela kokta matvetekorn (durum) (jag hade färdigkokta på burk)
0,25 dl linfrö
0,75 dl fiberhavregryn
0,5 tsk salt
0,75 msk bikarbonat
0,5 liter filmjölk
0,5 dl blandade hackade nötter
smör till formen

Värm ugnen till 175°. Smörj formen med smör. Blanda samman dinkelmjöl, linfrön, rågmjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet. Rör ned matvetet. Häll smeten i bakformarna och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Lägg bakplåtspapper över efter halva tiden. Stjälp upp och låt svalna under bakduk.