lördag 8 augusti 2009

BBQ-marinerad oxfilé med rostad färskpotatis och vitlökskräm


Gårdagens middag fortsatte med grillad oxfilé. Marinaden var lite annorlunda men smaken passade väldigt bra ihop med vitlökskrämen. Potatisen var en höjdare och varmrätten som helhet blev alltså riktigt bra.

BBQ-marinerad oxfilé med vitlökskräm
4 port

4 skivor oxfilé ca 600 g

BBQ-marinad:
2 dl rödvin
1 msk hickory liquid smoke
2 msk farinsocker
1 kanelstång
1 msk rödvinsvinäger

Vitlökskräm:
2 dl lätt crème fraiche
1 vitlöksklyfta hackad
1 tsk flytande honung

Blanda alla ingredienser till marinaden i en kastrull. Koka upp och låt svalna. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, häll på marinaden och låt marinera minst 30 minuter. Blanda alla ingredienser till vitlökskrämen, smaka av med salt och peppar. Grilla köttet på medelvärme 3-4 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 55° (rödrosa) eller 60° (rosa). Vid 65° är köttet genomstekt, vänt flera gånger. Låt köttet vila under lock eller smörpapper i ca 5 minuter innan det serveras. Servera oxfilén med krispig grönsallad, vitlökskräm och rostad färskpotatis.

(Receptet kommer från Scan)



Rostad färskpotatis

Små färskpotatisar
Chilipeppar
Vitlök
Salt och peppar
Färsk timjan
Olja

Koka färskpotatisen. Stek dem i olja tillsammans med chilipeppar, flingsalt och pressad vitlök i några minuter. Strö över finhackad timjan på slutet. Smaka av med salt och peppar.

fredag 7 augusti 2009

Lite annorlunda smak på en gammal favorit

Soligt och varmt ute - och dessutom helg. Det passade vi på att "fira" men en god trerättersmiddag ikväll. Förrätten blev en gammal favorit - Lufttorkad skinka med basilikasmaksatt färskost, honungsmelon och rostade pinjenötter.

Den här gången gjorde jag dock rätten lite annorlunda. Istället för neutral färskost så använde jag Philadelphias ost med smak av vitlök och örter (som jag sedan rörde ned basilika i) och dessutom ersatte jag den vanliga olivoljan med olivolja med smak av citron.

Mitt första intryck var att främst olivoljebytet var ett nedköp - men ju mer jag åt desto mer gillade jag smakerna. Och innan jag var klar så var jag förvissad om att denna variant kommer att tillagas fler gånger i detta hus :)

tisdag 4 augusti 2009

Lax med citron & örter i ugn


I den fenomenala boken "Klaras goda GI-dagar" hittade jag detta recept. Rätten tilagade jag i förra veckan och den var omtyckt av alla i familjen. Dessotom ganska snabb och enkel att laga.

Lax med citron & örter i ugn
4 port

4 portionsbitar laxfilé
1 citron
lite olivolja
basilikablad
salt och peppar

4 portioner bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
ruccolasallad
50 gram solrosfrön
1 liten rödlök
svarta oliver (jag hade gröna istället)
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna på folie i en ugnsfast form, antingen alla i en eller var för sig (jag gjorde var för sig). Häll olivolja över, lägg på citronskivor, basilikablad och salta och peppra. Vik ihop folien och ställ in i ugnen 15 minuter.

Koka bulgurn med grönsaksbuljong, blanda med hackad ruccolasallad, solrosfrön, rödlök i tunna skivor och svarta oliver. Häll på olja och vinäger och smaka av med salt och peppar.