torsdag 30 juli 2009

En syrlig fruktjuice


Nu när råsaftcentrifugen är framplockad ur köksskåpet blir det en drink om dagen för oss. Igårdagens variant ingick både citron och lime - men den var ändå inte så sur som man kanske skulle kunna tro.

Förutom två citroner och två limefrukter körde jag även en näve smultron (dotterns förslag, de gav dock inte så mycket smak, och tre stycken äpplen. Av detta fick jag ut 4 glas juice.

måndag 27 juli 2009

Ugnsgratinerade pastarullar med kyckling, soltorkade tomater och spenat i tomatiserad gräddsås


I boken Zazzis pasta finns ett recept på "Canneloni con pollo" som jag länge varit sugen på att testa - men det har aldrig blivit av. Förrän i fredags då jag gjorde en rätt som liknar Zazzis om än inte är exakt likadant. Jag modifierade helt enkelt receptet efter vad jag hade i kyl och frys.

Och är man sugen på en gräddig, smakrik och "ost-rik" pastarätt så kan man nog inte hitta något bättre än detta. Det var en fulländad maträtt helt enkelt. Vi kommer säkerligen att äta den väldigt snart igen - för det var riktigt gott.

Så här gjorde jag min variant av Zazzis pastarullar.

Ugnsgratinerade pastarullar med kyckling, soltorkade tomater och spenat i tomatiserad gräddsås

1 pkt färska lasagneplattor
2 påsar babyspenat (tror de var på ca 100 gram styck) (jag har nu gjort receptet några gånger och sätter mer spenat för varje gång - ca 3-400 gram är nog ganska lagom tycker jag nu)
olivolja
3-4 vitlöksklyftor
1 krm muskotnöt
ca 15 inlagda soltorkade tomater
200 gram mascarpone
3-400 gram kycklingfilé (jag hade "lårfilé")
6-8 skivor gräddost
grovriven parmesanost
salt och peppar

Gräddsås:
5 dl matlagningsgrädde
2 msk tomatpuré
1 tomat
1 dl vitt vin
färsk timjan
olivolja
salt och peppar

Fräs spenaten med lie olivolja, skivad vitlök och muskotnöt i en stekpanna, låt svalna. Strimla de soltorkade tomaterna. Förstek kycklingfiléerna (låt dem vara svagt rosa i mitten) och strimla dem i småbitar. Blanda mascarpone med några droppar olivolja, kycklingbitarna, spenaten, soltorkade tomater (spara några til garnering), salt och peppar.

Dela lasagneplattorna i lagom stora bitar. Fördela mascarponepplandning i bitarna och rulla ihop (låt plattan överlappa i underkant). Lägg rullarna i en ugnsfast form.

Såsen: Koka upp grädden och smaksätt med örterna och pureen, låt sjuda 5-8 min tills den tjocknar lite. Lägg i tomaten (fint tärnad) och vinet. Salta och peppra

Häll såsen på pastan, lägg gräddosten över och ställ in i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Tag ut och strö rikligt med parmesan och soltorkade tomater över innan servering.

söndag 26 juli 2009

Smögentoast


I en receptbrochyr från Västerbottensost hittade jag ett recept på en toast med räkor. Ett lite annorlunda alternativ till "ost och skinkmackan" i smörgåsgrillen. Maken tyckte att toasten var riktigt bra. Jag tyckte det också - men på något vis blev den efter några tuggor lite för "mäktig" för min smak. Jag tycker nog ändå att den är så pass god att den säkert kommer att tilagas fler gånger hos oss. Men då blir det nog så att vi äter den tillsammans med en god sallad.

Smögentoast
8 st

1 kg räkor med skal
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
finhackad dill
1 stor tomat finhackad
½ dl riven färsk pepparrot
150 g riven Västerbottensost®
salt
svartpeppar
smör
8 skivor vitt landgångsbröd

Skala räkorna. Blanda samman alla ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.
Smöra brödskivorna på ena sidan.
Fördela ost och räkfyllning på hälften
av bröden på den osmörade sidan. Täck
med resten av brödskivorna, smörade
sidan uppåt. Grilla bröden i het panna
eller i smörgåsgrill. Servera lite naturell
sallad till.