torsdag 9 juli 2009

Smarrigt jordgubbsmos


Vår måndagsmiddag avslutades med en kladdkaka med vispgrädde och jordgubbsmos. Gudomligt gott. Det går inte att sluta äta. Jordgubbsmoset ger kakan och grädden ett lyft till skyarna.

Och det är enkelt att göra. Kör jordgubbar i en mixer (tillsammans med en aning socker om man vill det). Klart.

Gott till rätter som denna men även som sås till exv. glass.

Ett stort tack till makens farmor som introducerat detta välsmakande mos i våra liv. :)

tisdag 7 juli 2009

Balsammarinerad biff med ädelostsallad


Gårdagens middag fortsatte med biff. Till den åt vi en ljuvlig sallad med bland annat ädelost, äpple och valnötter. En perfekt kombination.

Balsammarinerad biff med ädelostsallad
4 port

4 skivor utskuren biff

Marinad
1 dl balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
3 msk flytande honung
1 msk pressad citron
1 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald

Ädelostsallad
100 gram rucola
2 st äpplen, syrliga
100 gram valnötter
2 st avocados
200 gram blåmögelost, gärna St Agur (jag använde mig dock av min favorit Kvibille Ädel istället)

1. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt biffen marineras i minst två timmar i kylen.

2. Skölj ruccolan. Skölj, kärna ur och skiva äpplena tunt. Grovhacka valnötterna. Kärna ur och tärna avokadon samt smula blåmögelosten. Blanda alla ingredienserna till en sallad.

3. Värm en grillpanna. Ta upp köttet ur marinaden och torka det torrt. Stek på hög värme, ett par minuter på varje sida – längre om du föredrar välstekt biff, kortare om du vill ha den blodig.

Servera tillsammans med ädelostsalladen.

Receptet kommer från Tasteline

måndag 6 juli 2009

Lufttorkad skinka med basilikasmaksatt färskost, melon och rostade pinjenötter


Det är måndag idag - men semester, så vi bestämde oss för att lyxa till det liet med en god trerättersmiddag efter att barnen gått och lagt sig. Förrätten blev en variant på den klassiska lufttorkade skinkan med melon. Färskosten och även pinjenötterna gav rätten ett stort extralyft tycker jag.

Lufttorkad skinka med basilikasmaksatt färskost, melon och rostade pinjenötter

8 skivor lufttorkad skinka
10 blad färsk basilika
100 g färskost
1/2 honungsmelon
knappt 1 dl pinjenötter
1 knippe ruccola
lite olivolja

Skär basilikan och blanda den med färskosten. Skär melonen i tunna skivor och lägg dem på en tallrik. Spritsa en sträng med den basilikasmaksatta färskosten bredvid. Lägg två skivor lufttorkad skinka på melonen. Värm en stekpanna och lägg i pinjenötterna. Rosta dem snabbt så de får en fin färg och strö dem över skinkan. Garnera med ruccola och droppa några droppar olivolja över rätten.

Receptet har jag hittat här.

Ett vin till den karibiska fisken


För ett tag sen åt vi för första gången denna laxtournedos. Sedan dess har den stått på vårt bord ett par gånger till, för den är verkligen otroligt god.

Vi har provat olika viner till rätten men inte fått in någon riktig fullträff - förrän i fredags. Vinet som vi provade då var Stoneleigh Sauvignon Blanc 2008 (Nr 6311), ett friskt och fruktigt vin med en smak av grapefrukt.

Kombinationen rekommenderas. Vinet som sådant var dessutom en höjdare som vi absolut kommer att prova även till andra rätter.