söndag 28 juni 2009

"Herrgårdsfika" på söndagen



Idag har vi gjort en liten söndagsutflykt till Filipsborgs herrgård för att fika. Maken har fastnat rejält för äppelkakan som serveras där och det är dessutom ett lite lagom utflyktsmål. Idag ställdes det ut veteranbilar där - varav en var mina föräldrars T-ford.

Härligt med fika ute på solaltanen en varm dag som denna.

Grillad fläskkarré med BBQ-sås och coleslaw

De senaste dagarna har det varit riktigt högsommarväder i våra trakter. Idag på eftermiddagen gav dock några mål lite efterlängtad svalka. Vi passade på att grilla några karrébitar med lyckat resultat. Smakrikt och gott, även om BBQ-såsen nog blev lite i hetaste laget för treåriga dottern. Receptet hitade jag hos vinsprit.se.

Grillad fläskkarre med BBQ-sås och coleslaw

4 skivor fläskkarré

Marinad
5 msk kinesisk soja
5 msk koncentrerad apelsinjuice
1 vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek
2 tsk stött rosmarin

Gör så här:
Blanda marinaden och häll den i en plastpåse tillsammans med karrén. Låt köttet marinera, gärna över natten. Ta ur köttet och torka av det lätt. Grilla på utegrillen eller i grillpanna, ca 4 minuter på var sida.

BBQ-sås
2 paprikor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili, medelstor
1 kvist timjan
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater, 400 g
salt
1-2 msk rödvinsvinäger

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Dela parikorna på längden och kärna ur dem. Lägg dem sedan med den kupade sidan uppåt på en plåt. Placera plåten högst uppe i ugnen och låt parikorna stå där tills skalet fått brända blåsor, ca 6-8 minuter. Lägg dem genast i en plastpåse i 10 minuter. Dra bort skalet. Finhacka paprikorna, schalottenlök, vitlök och chili. Fräs tillsammans med timjankvisten i olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt krossad tomat och kopka ihop. Smaka av med salt och vinäger.

Coleslaw
400 g strimlad vitkål
1 tsk salt
1 strimlad morot
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 krm cayennepeppar
2 msk färskpressad citronsaft
2 msk strimlad bladpersilja

Gör så här:
Blanda vitkål och salt. Låt stå i rumstemperatur i en timme. Pressa ut vattnet som saltet dragit ur kålen. Blanda i resterande ingredienser. Servera kallt.