lördag 9 maj 2009

Sparrisrullar


Dagens förrätt. Fräsch, god och enkel.

Sparrisrullar
2 port

1 knippe grön sparris
4-6 skivor rökt skinka
1-1,5 dl lätt Crème Fraiche Franska Örter


Skär bort den lite ”träiga” nedre delen av stjälken på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 5 min eller tills den är nätt och jämnt mjuk. Skölj av den i kallt vatten. Fördela sparris och en klick crème fraiche på skinkskivorna. Rulla ihop och servera som förrätt.

(Receptet kommer från Guldkorn)

Laxtournedos med kryddsmör


Idag åt vi en fräsch och god lördagsmiddag. Till förrätt blev det en sparrisrätt (ljuvligt då jag hittade färska sparrisar som var helt underbara i butiken) och varmrätten blev en god laxrätt. Receptet kommer från Allt om mat/Expressens kokbok "Karibien", originalreceptet är utan potatis men vi valde att kompletera sötpotatisen med potatisklyftor. Riktigt gott var det - speciellt kryddsmöret var en tiopoängare.

Laxtournedos med kryddsmör
4 port

600 g laxfilé, skinn- och benfri
1 st steksnöre

Marinad
1 st chilipeppar, finhackad t ex thaichili
20 st kryddpepparkorn, krossade
0,5 tsk timjan, torkad
0,5 tsk muskot, riven
1 tsk rörsocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk lime, pressad
1 msk olja
2 st salladslökar, finstrimlade

Kryddsmör
75 g smör
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 krm timjan, torkad
1 krm muskot, riven
1 krm svartpeppar, nymald
1 st lime, rivet skal
0,5 tsk salt
0,5 tsk rörsocker

Tillbehör
4 st sötpotatisar (eller mindre mängd men istället vanlig potatis också)
1 st rödlök
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 st lime

1. Skär laxfilén i fyra lika stora bitar. Vik ihop dem till en rundel och knyt ihop dem med ett steksnöre. Lägg dem på ett fat. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över fiskfiléerna. Ställ svalt och låt marinera minst 30 min. Vänd fisken några gånger.
2. Rör samman samtliga in-gredienser till kryddsmöret, blanda väl. Lägg smöret på en bit smörpapper. Rulla ihop och vrid ändarna till en smällkaramell och lägg smöret i frysen.
3. Laga tillbehören: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär sötpotatis och lök i bitar eller klyftor. Blanda allt med olja i en ugnssäker form. Stek i ugnen ca 15 min. Vänd bitarna några gånger under stekningen. När de är klara är det dags för fisken. Sänk därför ugnsvärmen till 175°.
4. Hetta upp en grillpanna eller vanlig stekpanna med olja. Stek fisken ca 1 minut på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in dem i ugnen. Ta ut sötpotatisformen först och håll den varm. Stek fisken klar i ugn ca 10 min. Ta under tiden fram smöret och skär det i skivor.
5. Lägg stekt sötpotatis och lök på varma tallrikar. Lägg på en fiskbit och klipp bort snöret. Lägg på kryddsmör och finstrimlad salladslök. Servera med limeklyftor.