lördag 28 februari 2009

Gorgonzolapotatis


Fredagsmiddagen var nästan bestämd. Men i affären sprang jag på två fina entrecoter. Närproducerade - och till bra pris (inte så vanligt numera). De hamnade i korgen och sen var det bara att försöka bestämma mig för vad som skulle göra dessa köttbitar sällskap på tallriken. Det blev en gammal favorit i repris - "Gorgonzolapotatis" (ett recept som ursprungligen kommer från guldkorn.se)

Dessutom gjorde jag en portvinssås och kokade lite brysselkål.

Gorgonzolapotatis

2 port

2 bakpotatisar
50-75 g gorgonzola
0,5-1 dl Crème Fraiche
100 g riven ost (gärna exv västerbottensost)

Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.) Gratinera sedan potatisarna i ugn (200 grader), ca 10 minuter.

torsdag 26 februari 2009

Glass med bananer och kolasås


Onyttighet igår igen. Men gott! :)

Vaniljglass med vispad grädde, bananer och hemgjord kolasås. Kombinationen är verkligen bra. Man skulle kunna äta hur mycket som helst känns det som.

Maken gjorde den väldigt goda kolasåsen enligt detta recept:

Kolasås


1/2 msk kakao
2 msk socker
1 msk sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Koka på medelvärme under omrörning tills den är lagom tjock. Tillsätt vaniljsockret. Servera såsen ljummen.

onsdag 25 februari 2009

Matvete med curry och chorizo


Hos "Hannas kokvrå" hittade jag för ett tag sedan ett recept som jag blev sugen på att testa. Och idag skulle det bli av. Trodde jag.

Sen visade det síg att kylen inte hade riktigt det innehåll som jag hade trott. Äpplena hade försvunnit in i någons mage. Purjolöken var i dåligt skick. Så det fick bli ganska stora förändringar men min utgångspunkt är ändå Hannas recept.

Så här gjorde jag min variant (som känns lite tråkigare än Hannas, men var god ändå):

Matvete med curry och chorizo
4 port

4 port matvete
1 msk kycklingfond
1 tsk curry
1 röd paprika
2 schalottenlökar
3 chorizo

Koka matvetet med vatten, fond och curry enligt anvisning på förpackningen. Hacka löken och tärna paprikan. Fräs dem i lite smör och blanda ner dem i matvetet. Skär korven i sneda bitar och stek dem lite snabbt i lite smör. Servera korven tillsammans med matveteblandningen.

tisdag 24 februari 2009

Tortellini med färsk spenat


Här i huset är varken orken eller lusten att laga mat på topp just nu. En snuvig 7-månadersbebis gör att nattsömnen inte blir den bästa. Att bebisen sen dessutom är trött och har svårt att sova även på dagen höjer inte orken. Och något som definitivt sänker all motivation är att det i huset dessutom finns en tvååring som inte är särskilt sjuk - utan istället ganska överspeedad just nu när jag sitter ganska fast med sjuka lillasystern. Såna här gånger är färdiglagad mat, eller i vart fall snabblagad mat väldigt ändamålsenligt och bra. :)

Förutom att vi försökt få i oss nyttiga frukter så har kosten alltså varit rätt trist/onyttig sista två dygnen. Korv och makaroner till lunch och pizza till middag. Igår lagade jag dock till en, i och för sig snabb, men ändå rätt ok pastarätt.

Tortellini med färsk spenat
4 port

ca 125 g färsk bladspenat
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
400 g tortellini
1 msk olja
1-2 msk pinjenötter
2,5 dl grädde
salt och peppar
2 msk riven parmesanost

Ansa och skölj den färska spenaten. Skala och skiva schalottenlöken. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp oljan i en stor gryta. Låt löken fräsa tillsammans med pressad vitlök under omrörning. Tillsätt pinjenötterna och spenaten. Låt fräsa. Häll på grädden och koka samman till krämig konsistens under omrörning. Salta och peppra. Låt pastan rinna av och lägg den i såsen. Lägg pastan i såsen och blanda samman. Strö över lite parmesanost vid serveringen.

måndag 23 februari 2009

Smoothie och färskpressad juice


Igår kände jag nästan på mig att jag hade en förkylning på gång (idag har det visat sig att jag hade rätt). För att om möjligt mota förkylningen i grind (kanske lönlöst att ens försöka sådant?) passade jag på att äta lite goda C-vitaminer (apelsiner)under dagen.

Dessutom satte jag guldkant på frukosten med färskpressad juice, och gjorde samtidigt smoothie åt dottern och maken som hellre villa ha det. De gillade sina smoothies och jag gillade min juice - den kändes som en riktigt bra start på dagen.

Smoothie med banan och jordgubbar

1-2 dl turkisk yoghurt
3-4 dl vaniljyoghurt (jag hade den goda från Skånemejerier som jag skrev om nyligen)
1 banan
valfri mängd frysta jordgubbar

Mixa allt och häll upp i glas.


Färskpressad juice med sting


Pressa ut innehållet i ett granatäpple i ett glas. Pressa en grapefrukt i en citruspress och häll juicen i glaset. Rör om.

söndag 22 februari 2009

Tjälknöl på ren



I natt testade jag för första gången att göra en tjälknöl. Det blev på ren - men går ju bra att göra även med annat kött. Köttet blev gott. Men det bästa med middagen var brysselkålen. Jag brukar vanligen köpa fryst sådan - men hade färsk idag. Och det var verkligen otroligt gott. Förutom brysselkålen hade jag potatisgratäng och en sås till tjälknölen.

Tjälknöl på ren

en renstek på ca 1 kg
5 dl vatten
1 dl salt
1 tsk socker
några svartpepparkorn
några kryddpepparkorn
två lagerblad
två vitlöksklyftor

Lägg det frysta köttet i ugnen på ett galler med långpanna under i 11 timmar på ca 80 grader.

Koka upp vattnet och lägg i kryddorna, saltet och vitlöksklyftorna i bitar. Lägg ner köttet i saltvattnet och låt ligga svalt med tyngd på i 3 – 5 timmar.

Skiva köttet när det har kallnat. Strå på exv viltkrydda och svartpeppar.

Den godaste av yoghurtar


I helgen har jag smakat den godaste yoghurten jag hittills testat. Skånemejeriers yoghurtar med äkta vanilj. I serien, som inte innehåller några konstgjorda smakämnen, och har en naturlig fetthalt på mellan 3,5 och 5%, finns smakerna hallon, choklad, äpple och en med enbart vanilj.

Jag har provat den som smakar hallon/vanilj och den med enbart vanilj och båda är fantastiska. Jag vet inte om Skånemejerier lyckats lura mig men de känns väldigt "äkta" jämför med många andra yoghurtar. Krämiga och ganska tjocka. Med en len smak av vanilj. Tyvärr lite dyrare - värda varenda öre i och för sig, men de kommer nog ändå inte att kunna bli en riktig "vardagspodukt" hos oss. Men väl något att lyxa till helgfrukosten med. Rekommenderas starkt!

Mat - föda...eller njutning?

Aftonbladets Karin Ahlborg hyllar halvfabrikaten. Hon verkar anse att det är slöseri med tid att laga mat från grunden. Något som inte är värt att prioritera. Hon själv har inte tid med sånt och undrar varifrån man ska kunna trolla fram tid till att exv rulla egna köttbullar istället för att köpa färdiga.

"Det finns ju faktiskt en anledning till att vi både vill ha och behöver en industri som förbereder eller lagar vår mat.

Får jag påminna om att vi varken har kokerskor eller hemmafruar längre?

Vi har män och kvinnor som arbetar heltid utanför hemmet.

Så vem är det som ska dra ner på arbetstiden eller jobba halvt ihjäl sig efter arbetet för att få fram mat på bordet?"


Stackars henne. Vad lever hon för hektiskt liv där det inte går att trolla fram 15-20 minuter om dagen till matlagning? Mycket mer tid än så behöver det ju inte ta att göra en enkel vardagsmåltid. Vad mer i livet måste man försaka om man har så kort om tid?

Själv är jag just nu lyckligt lottad. Jag är hemma med mina barn och kan ägna massor med tid åt matlagning. Det är fantastiskt. Jag älskar att planera mat, att laga mat och att äta mat. Jag älskar även att vara med mina barn. Och jag ser en viktig poäng i att låta dem ta del av vanliga vardagsgöromål tillsammans med mig - göromål som att laga mat.

När jag läser artiklar som Karins får jag ångest. Är det så där mitt liv ska bli sen när vi är inne i jobb och dagissvängen? Jag hoppas inte det.

Och jag tror inte det. Som jag skrev tidigare - jag tror det handlar om att prioritera. Jag kommer säkert tyvärr att äta mer halvfabrikat än nu när jag jobbar, men aldrig att jag tänker leva på ett sånt sätt att halvfabriaten blir det vanligaste på vårt bord. Jag tror att de ganska många kan gå ner lite i arbetstid - om man verkligen vill. (Vilket säker inte alla vill - och det är ju ett fritt val). Kanske genom att välja bort vissa köp av prylar, semestrar, prenumerationer - eller genom att laga maten själv istället för att köpa dyra halvfabrikat? Många lever dessutom i familjer där minst ena person inte har vanliga kontorstider - då finns det ju ofta lite mer tid än om båda de vuxna slutar jobba kl 17 varje dag. Vi tillhör de sistnämnda "kontorstidsmänniskorna", så för oss krävs arbetstidsnedsättning för att ha tid över på vardagarna.

Det handlar även om att prioritera med den lediga tid man har. Att få in 15-20 minuter till matlagning kan väl inte vara omöjligt? Mat är ju inte bara föda. Det är njutning. Vem kan ärligt säga att fabriksmat är godare än hemgjord? Ingen? Mat är även samvaro. Det är att stå och småprata medan man skalar potatisar. Och på ett litet hörn kommer även fostran in - det är att lära sina barn att dra sitt strå till stacken. Att vi är en familj och alla måste hjälpa till. Om så bara med att hacka en tomat. Det är viktigt att få vara delaktig och behövd tror jag. (Kan säkert även ordnas på andra sätt än just med matlagning.)

Om nu Karin är nöjd med ett liv fullt av "Mamma Scans köttbullar" och hellre gör annat med sin tid så är det väl trevligt för henne att hon lever så som hon vill ha det. Men jag vill det inte.

Det är såna artiklar som Karins som får mig att vilja vinna 25 000 kr per månad i 25 år. Trots att jag har ett utvecklande och roligt jobb som jag trivs bra med så är det så att jag jobbar för att leva. Jag lever inte för att jobba. Jag hoppas att jag aldrig kommer att leva för att jobba. Och jag hoppas att jag aldrig kommer att reducera maten till att vara ett intag av fabrikstillverkade födoämnen. Eller reducera matlagningen till en ständig stress hem från jobbet - dag efter dag - för att slänga de färdiga produkterna i micron.

Och det handlar inte bara om mat. Det handlar om att jag vill ha tid till massor med annat än jobb. Inga "stora" eller speciella saker - men tid att bara vara, tid att så några frön, plantera några buskar, umgås med mina barn, kanske måla en tavla...vem vet. :)

Och den tiden kan inga pengar i världen köpa från mig.