lördag 21 februari 2009

Melodifestival och räkmacka


Nyskalade räkor är riktigt gott. Dagens "melodifestival-tilltugg" hos oss har varit en macka med just sådana. Tyvärr utan dill som jag annars tycker har en självklar plats tillsammans med räkor. Helt ok blev det ändå.

Räkmacka

Bred smör på en skiva gott bröd (jag hade "Grekiskt lantbröd"): Lägg på sallad och skivade ägg. Str lite örtsalt på äggen. Klicka på creme fraiche och lägg ett gäng nyskalade räkor överst. Skvätt några droppar citron över räkorna. I avsaknad av dill toppade jag det hela med purjolök. Ett godtagbart substitut - men nästa gång blir det dill.

Renfärs i pitabröd



Inspirerad av det nya kryddinköpet stekte jag renfärs och gjorde någon sorts "viltkebab" idag.

Färsen smaksatte jag med den nya viltkryddan och lite cayennepeppar. Förutom den hade vi även isbergssallad, lök, tomar, gurka, feferoni och turkisk yoghurt (smaksatt med lite vitlök) i pitabröden.

Kryddningen av färsen blev lyckad - men rätten som sådan var lite medioker. Absolut inte dålig, men ändå lite trist. Jag kan tyvärr inte komma på vad som saknas - vad som hade kunnat ge den ett lyft. Förslag?

Viltkrydda från Santa Maria


Idag hittade jag denna krydda från Santa Maria i butikshyllan och blev nyfiken. Burken innehåller inga knepiga tillsatser utan bara vanliga kryddor. I och för sig lätt att blanda till själv istället - men ibland är det praktiskt med färdiga kryddblandningar. Så en burk hamnade i min kundvagn. Jag har redan hunnit använda den och är mycket nöjd.

Viltkryddan innehåller: Salt (33,5%), peppar, lök, enbär, koriander, paprika, salvia, rosmarin, lagerblad, timjan, vitlök.

fredag 20 februari 2009

Marabou Premium Black Pepper


Ikväll har jag för första gången testat "Black Pepper" från Marabous Premium-sortiment. Till skillnad från de flesta andra chokladkakorna i serien finns denna choklad i en förpackning om 30 gram. Ganska lagom.

Chokladen innehåller 70% kakao och har en svag - men ändå tydlig - smak av svartpeppar. Jag tycker den är riktigt god. Förutom pepparen innehåller den karamelliserad kakao och den har en god krispighet.

En förrätt som passar att förbereda i god tid


Favorit i repris idag. Och tanken slog mig - vilken perfekt förrätt detta är om man ska bjuda många eller även i övrigt vill förbereda i god tid. Tomaterna smakar extra bra av att göras ett bra tag innan serveringen - och gärna stå i rumstemperatur en stund också. "Sparrisrullarna" går att förbereda och förvara i kylen fram till dess att man ska äta. Det tar bara någon minut att steka dem. Brödet kan skivas. Vitlöksklyftor halveras. När gästerna har kommit och det sista ska göras kommer man undan med någon minuts arbete.

torsdag 19 februari 2009

"Köttbullar och makaroner" goes Mexican



Idag var det nära att det blev köpta köttbullar och nån trist makaron till middag. Men istället blev det en annorlunda variant. I och för sig lite mer tidskrävande - men samtidigt oändligt mycket godare. En riktig lyckoträff faktiskt. Alla tyckte om det och dottern åt tre stora portioner. Just kidneybönor verkar vara en stor favorit hos henne. En framtida vardagsfavorit hos oss - ett roligt sätt att variera köttbullarna. Det är ju en överdrift att kalla detta för mexikanskt - men litegrann känns det ändå som en mexicoinfluerad variant av vår svenska vardagsfavorit - köttbullar, makaroner och gräddsås.

Pastasallad med mexikanska smaker
5-6 port

400 g fullkornspasta
2 små burar majskorn
1 burk kidneybönor
1 röd paprika
6-7 st salladslökar

Dressing:
3 msk olivolja
2 msk vinäger
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
en gnutta cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Koka pastan (inte för länge). Skölj den i kallt vatten. Tärna paprikan. Strimla löken. Blanda alla ingredienser i en skål. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Rör ihop.

Såser

Vit sås:
Blanda turkisk yoghurt med pressad vitlök efter tycke och smak. Droppa i lite olivolja och strö över lite salt. Rör ihop.

Röd sås:
Bryn en finhackad gul lök och en pressad vitlöksklyfta i olja. Häll en burk krossade tomter över. Koka upp. Smaksätt med salt, peppar och basilika.

Servera salladen och såserna till exempelvis köttbullar.

Två nyttiga filmjölksbröd

Jag gillar bröd av den här typen. Superenkelt och snabbt att baka. Och dessutom nyttigt.

Igår experimenterade jag lite och gjorde två varianter med lite olika innehåll. Båda blev saftiga och goda men den mest lyckade blev nummer två. Båda klibbade tyvärr fast lite i formen men jag tror att det beror på att jag smorde med olja istället för smör (slut smör/margarin hemma) och dessutom smorde för snålt.

Filmjölksbröd nummer ett
En limpa

0,25 dl vetekli
2,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl rågmjöl
1 dl linfrö
0,5 dl solroskärnor
2 msk hackad mandel
0,5 tsk salt
1,25 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
0,25 dl sirap
(+ lite smör och vetekli till formen)


Smörj (jag tror som sagt att smör/margarin är bättre än olja) en avlång 1,5 litersformar och strö på vetekli. Blanda alla ingredinserna väl (med elvisp med "skruv-visparna" på) och häll i formen. Grädda ca 1 timme i 175 grader.


Filmjölksbröd nummer två
En limpa

1 dl hela dinkelkorn
1 dl rågmjöl
1,5 dl siktat dinkelmjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl rågflingor
0,25 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
2 msk hackad mandel
0,5 tsk salt
1,25 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
(+ lite smör och vetekli till formen)


Blötlägg de hela dinkelkornen (exv. över natten). Smörj en avlång 1,5 litersformar och strö på vetekli. Låt dinkelkornen rinna av ordentligt. Blanda alla ingredinserna väl (med elvisp med "skruv-visparna" på) och häll i formen. Grädda ca 50 minuter i 175 grader.

Efter 30 minuter i ugnen lade jag ett smörpapper över de båda formarna. Jag lät bröden svalna på galler med bakduk över. Gillar när ytan är lite lagom hård.

onsdag 18 februari 2009

Fisk med ädelost och stekta grönsaker


Det har varit en hel del Kvibille Ädel här hos oss de senaste dagarna. Det beror på att just den osten var så kraftigt nedsatt i pris när vi handlade sist. Så vi köpte några stycken - och idag förbrukades det sista. Det här var en verkligt god fiskrätt som alla gillade. Dottern och maken åt även potatismos till - jag kände mer för grönsakerna och tog bara av dem.

Fisk med ädelost
6 port

6 portionsbitar Alaskan Pollock (eller annan liknande fisk)
250 gram Keso
½ paket Kvibille Ädel
ca 0,5 dl hackad purjolök
salt och peppar

Tina fisken om den är fryst. Lägg bitarna på ett smörat ugnsfat och tillaga i ugn (225 grader). Mosa ädelosten och rör ned i Keson. Ta ut fisken. Salta och peppra. Lägg oströran på dem och strö över purjolöken. Ställ i ugnen (250 grader) och låt allt bli varmt.

Grönsaksröra:

1 liten zucchini
½ aubergine
en gul lök
en stor röd paprika
ca 12 st körsbärstomater
en klyfta vitlök
salt och peppar

Skär allt i bitar. Bryn auberginen i olja några minuter. Stek under tiden löken i en annan stekpanna. Lägg över löken till auberginen. Lägg även ned zucchinin och paprikan. Stek några minuter och lägg sedan i tomaterna. Låt allt bli varmt. Rör i en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra.

Smör eller margarin eller...?




Apropå det där med att äta nyttigt. En sak som jag är fullständigt okunnig om är vad man egenligen bör ha på sina smörgåsar? Margarin känns ju osunt, konstgjort och kemikalierikt. Men i smör är det väl mer av det ohälsosamma mättade fettet som ökar risken för cancer och hjärt/kärlsjukdomar? Hur ligger det till med de mjölkfria alternativen (Keiju och Carlshamn)? Är de bra?

Just denna frågan lämnar mig rätt förvirrad faktiskt... Jag kan alldeles för lite och vet inte om jag missuppfattat saker eller inte.

Finns det inte någon som kan hjälpa mig att reda ut begreppen?

(Bilder lånade från Arla.se och Becel.se)

tisdag 17 februari 2009

Ät rätt - lev länge?

Trots dagens falukorv så hör jag till de personer som oftast försöker (eller åtminstone har en önskan att) äta nyttigt. Vad som är "nyttigt" finns det ju hur många teorier som helst om. Vissa tycker att stenålderskost är det nyttigaste - andra anser vegetarisk kost vara bäst. Mina tankar om nyttigt (för kropp och själ)kan sammanfattas ungefär så här:

- Försöka äta färre/långsammare kolhydrater
- Inte äta för salt mat
- Hellre kokt/ugnstillagat än stekt
- Mycket frukt och grönsaker
- Försöka laga maten från grunden, undvika halvfabrikat. Försöka handla så tillsatsfritt det går.
- Inte överdriva intaget av mejeriprodukter
- Inte överdriva intaget av charkvaror (korvar, grillade karréer osv)
- Öka fisken - minska röda köttet
- Bröd med fullkorn/hela korn istället för enbart vetemjöl
- Undvika transfetter
- Välja kravodlat (vilket om inte annat är nyttigt för arbetarna på bananplantagen).
- Dricka grönt te
- Undvika lightprodukter
(- Unna mig semla om jag vill ha det. Pizza en fredagkväll om jag är sugen. Ett glas vin till goda ostar om jag vill. Osv)

Jag följer inte dessa punkter själv och vet inte ens om de verkligen är ett signum för nyttig mat. Men många av dom påverkar min matlagning mer eller mindre. Och jag anser mig må bra av att i viss mån följa dem. Ibland struntar jag dock i dem helt och hållet också.

Om någon som läser detta har koll på vad som är nyttigt på riktigt - så km gärna med synpunkter på mina punkter. Jag hungrar efter kunskap. :)

Att maten har stor betydelse för hälsan är iallafall solklart - det är ju vilka val som är bäst som är det omtvistade. På Alltommat.se kan man läsa att en dålig diet förkortar livslängden med i snitt 1,2 år. Där finns även fem punkter på fem enkla förändringar av kosten som förhoppningsvis gör stor skillnad.

"Lägg till linser. Se till att basen i varje måltid kommer från växtriket, enligt World cancer research fund är det bland det viktigaste för ett friskt liv. Linser är små och enkla att laga mat på. Använd dem i pastasåsen i stället för färs, eller som bas i en sallad.

Köp småfiskar. Är det dyrt med ekologisk torsk? Varför inte satsa på sillar och sardiner. De är feta fiskar som ger oss A-vitaminer och omega-3. Fördelen med sardiner är att vi också äter benen på dem, då får vi i oss kalcium och D-vitaminer.En silltallrik till middag istället för den vanliga vardagsmaten är riktigt festligt.

Strö på linfrö. Strö över filen, gröten, salladen. En påse linfrön räcker länge och kostar inte skjortan. Det är en vegetabilisk källa till omega-3 fettet på samma gång som det innehåller mycket kostfibrer. Linfrön har en reglerande effekt på våra tarmar.

Laga på jordärtskockor.
De lagrar inulin istället för stärkelse. Det är alltså en annan slags kolhydrat, en lättlösig sådan som är bra för tarmfloran. Jordärtskockor har dessutom en mild smak som passar utmärkt för soppor och puréer. Testa att byta ut potatisen och gör istället jordärtskockspuré.

Smaksätt med ingefära. Den lilla knöliga kryddan är full av antioxidanter och aromatiska oljor. I den asiatiska medicinkonsten har den stor betydelse och anses kunna hjälpa mot t ex illamående och orolig mage. Riv den och använd i matlagningen som en god krydda."


Det låter som kloka punkter tycker jag. Linser brukar jag ibland använda för att göra köttfärssåsen lite nyttigare (mindre köttfärs - någon näve röda linser istället), men ska börja använda det mer. Även de andra punkterna är nog värda att ha i bakhuvudet.

Falukorv i ugn


En falukorvsring i ugnen. Lite ost och lite senap. Det väcker på något sätt barndomsminnen för mig. Jag förknippar rätten med tidigt 80-tal, då vi åt den då och då. Sen försvann den på något vis (iallafall för mig). Nu har jag återupptagit bekantskapen med en variant av ugnskorven och det var helt ok. En bra rätt att laga om man har kort om tid eller pengar. Det är lätt att göra stor sats så det blir några matlådor också, vilket är bra. Alltså - en helt ok vardagsrätt, trots att den kanske inte är ett under av nyttighet precis.

Falukorv i ugn

1 falukorvsring
1 stor gul lök
3 tomater
senap
ketchup
riven ost (gärna en ganska smakrik)

Skär korven i skivor (men inte hela vägen igenom). Lägg en tomatskiva i varannan skåra och en lökskiva (tunn) i varannan. Häll senap och lite ketchup över korven och ställ in i ugnen (200 grader) i ca 15-20 minuter. Strö över osten efter halva tiden.

Till korven gjorde jag hemgjord potatismos.

måndag 16 februari 2009

Kycklingburgare med ädelost



Kycklingburgare med ädelost

2 port

2 små kycklingfiléer
2 skivor prosciuttoskinka
1 tsk dragon
salt och peppar
1 ägg

"Dressing":
1 dl turkisk yoghurt
½ pkt Kvibille Ädel

Övriga tillbehör:
Sallad
Skivad tomat
Stekt prosciutto

Skär kycklingfiléerna i bitar och kör dem i en matberedare tillsammans med två skivor skinka samt dragon, peppar och salt. Rör ned ägget i färsen. Forma till två lika stora biffar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna ca 1 min på varje sida. Flytta över dem till en ugnssäker form och stek dem färdigt mitt i ugnen ca 10 min (225 grader).

Smula ädelosten och blanda ner den i yoghurten.

(Inspiration till receptet kommer från Expressens/Allt om mat´s kokbok "U.S.A")

Prosciuttolindad kyckling med ädelostsås



En gudomlig sås baserad på Kvibellie Ädel. Vi nästan slogs om de sista dropparna.
Kort om tid gjorde att klyftpotatisen blev en variant från frysdisken. Helt ok, men inte jämförbart med "riktiga". Till såsen och potatisarna åt vi kycklingfilé och lite stekta grönsaker. Så såg vår senaste "söndagsmiddag" ut. Med riktiga potatisar till så hade den varit en riktig höjdare.

Prosciuttolindad kyckling med ädelostsås
4 port

4 kycklingfiléer
4-6 skivor prosciuttoskinka
1-2 klyftor vitlök
salt och peppar

Sås:
1 paket Kvibille Ädel
1 paket havregrädde
salt och peppar

Grönsaksröra:
1 stor grön paprika
8-10 körsbärstomater
3-4 salladslökar
1 klyfta vitlök

Salta och peppra kycklingfiléerna. Skär vitlöken i tunna skivor och fördela dess på filéerna. Linda 1-2 skinkbitar runt varje filé. Bryn i stekpanna. Lägg sedan över i ugnsform och tillaga i ugn (175 grader) ca 20 minuter.

Koka upp havregrädden. Lägg ned osten i bitar och rör till den har smält. Smaka av med salt och peppar.

Skär paprikan i bitar och bryn den i stekpanna. Strimla salladslöken och lägg ned även den, tomaterna samt skivad vitlök. Stek på ganska låg värme några minuter.