fredag 13 februari 2009

Pastasås med smak av oliver



Här i huset är vi allihopa olivälskare (utom möjligen E som ännu inte smakat) så denna pastasås som jag gjorde några dagar sedan föll alla i smaken. Den är både smakrik och god. Dessutom lättlagat och billig (de två dyraste ingredienserna, prosciuttoskinkan och parmesanosten, används ju bara som "smaksättare" i rätt liten mängd).

Pastasås med smak av oliver
5 port

2 vitlöksklyftor
olja
1 förpackning krossade tomater med chilismak (Coop)
1 förpackning vanliga krossade tomater
0,5-1 dl grädde (havregrädde)
gröna och svarta oliver i valfri mängd (ganska många)
1-2 basilika
3-4 skivor prosciuttoskinka
riven parmesanost

Bryn vitlöken (pressad) i oljan. Häll över tomaterna och grädden. Smaksätt med basilikan. Låt småkoka någon minut. Dela oliverna i 2-3 bitar. Strimla skinkan och bryn den i stekpanna. Lägg ned oliverna i tomatsåsen och värm upp. Servera tomatsåsen på pasta och strö över skinka samt ost.

torsdag 12 februari 2009

Kycklinggryta med thailändska influenser



Konstaterade igår att vi hade matlagningsyoghurt som snart skulle bli gammal. Likaså morötter, broccoli, purjolök och chilipeppar som behövde användas innan deras bästa dagar var förbi. Dessa förutsättningar tillsammans med ett sug efter kyckling resulterade i följande riktigt lyckade hop-plock:

Kycklinggryta med thailändska influenser
4 port

2-3 st kycklingfiléer
1 purjolök
2-4 morötter
en bit broccoli
2 vitlöksklyftor
1 chilipeppar
1-2 tsk sambal olek
olja
salt och peppar
1-2 tsk thai red curry
1 tsk ingefära
1 hönsbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
2 dl matlagningsyoghurt

Skär köttet i bitar och stek i olja. Salta och peppra. Plocka upp ur pannan. Skär purjolöken och morötterna i ganska tunna "stavar". Dela broccolin i små buketter och koka dessa. Skala och skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna (utom broccolin) i olja + curry i en panna några minuter (lägg först ner morötterna och vitlöken och efter en stund purjolöken). Smaksätt med ingefära och sambal olek och smula i buljongtärningen. Häll i kokosmjölk och matlagningsyoghurt. Lägg i köttet och broccolibuketterna. Värm upp.

måndag 9 februari 2009

Enkelt sätt att piffa upp en fruktsallad

Fruktsallad är ju en god och nyttig efterrätt. Dessutom praktisk - då den går att variera i all oändlighet beroende på vilka frukter man har hemma.

Ett sätt att ge salladen "det lilla extra" är att blanda ner innehållet från ett granatäpple i den. Även om man i övrigt "bara" har banan, äpple och apelsin hemma så får salladen en exotisk smak med granatäpple i. Dessutom blir det extra nyttigt.

Granatäpple


En frukt som jag "upptäckt" under senare tid är granatäpple (jag har ju givetvis vetat om att den funnits förut också, men inte brukat använda den).

Granatäpplet sägs ju vara en väldigt nyttig frukt. Juicen från granatäpple har visat sig ha upp till tre gånger högre skyddande effekt mot fria radikaler än rödvin och grönt te, som är kända för att innehålla mycket antioxidanter. Dessutom pekar forskning på att den kan förebygga prostatacancer och bröstcancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. På granatäppeljuice.se kan man läsa att den säkraste effekten setts på just hjärt- och kärlsjukdomar. "En halv deciliter juice om dagen kan inte bara bromsa bildningen av åderförkalkning utan till och med få den att gå tillbaka. Det är en remarkabel effekt, som visats i en israelisk studie av 19 personer med svår åderförkalkning i halspulsådern. Efter ett år hade tjockleken på förkalkningen minskat med 35 procent, medan den hade stigit 9 procent i kontrollgruppen. Tjockleken på åderförkalkning är starkt kopplad till risken att få blodpropp." Enligt vissa studier har granatäpplet även visat sig ha positiva effekter vid alzheimers sjukdom.

Granatäpplet är ju tyvärr inte lika lättätet som exv. äpplen eller päron. Den täcks nämligen av ett tjockt skal som inte är ätbart och som inte ska skäras bort med kniv. Inuti frukten finns däremot underbart goda små "hallonliknande" kärnor. Söta och syrliga på en gång. Mellan alla dessa kärnor finns det dock vita hinnor som är mycket beska och ska rensas bort innan frukten serveras.

(Bilden är lånad från ekofrukter.se)