onsdag 4 februari 2009

Kyckling med bulgur och basilikakeso



Vi följer på inget sätt någon GI-diet här i huset (vilket väl märks på recepten här i bloggen), men ofta är GI-mat god tycker jag. Och den känns sund och bra för kroppen. Jag upplever att man mår bra av att äta med iallafall ett visst G-tänk i bakhuvudet.

En bok som jag gillar är "Klaras goda GI-dagar". Den är full med härliga recept och en riktigt bra inspirationskälla. Detta recept är taget rakt av ur den boken. Idéen att göra en sås genom att mixa keso med basilika var riktigt bra. Det kommer att göras fler gångar - och jag kommer att testa även med andra örter.

Kyckling med bulgur och basilikakeso

4 port

4 portioner kokt bulgur
50 g rostade pinjenötter
1 liten rödlök i småbitar
1 stånd kokt broccoli i små buketter
salt och peppar
250 g keso
1 kruka basilika
1 tsj olivolja
4 stekta kycklingfiléer (hela eller i bitar)

Blada bulgur, pinjenötter, rödlök och broccoli. Smaka av med salt och peppar. Mixa keso med basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Servera med kyckling.

tisdag 3 februari 2009

Snabblagad och god förrätt



Denna italienska(?) klassiker passar perfekt då man vill ha en liten förrätt - men inte har så mycket tid att lägga ner på den.

Skiva bara tomater och mozzarella. Lägg omlott på fat (ett per person). Ringla över lite olivolja. Strö på svartpeppar och flingsalt. Och slutligen några basilikablad.

Kom bara ihåg att ha rumsvarma tomater!

måndag 2 februari 2009

Bruschetta med prosciuttolindad sparris


När Medmeras tidning kom i brevlådan förra veckan fastnade jag direkt för den här förrätten. Och nu när jag har provat att laga den kan jag säga att den till och med nästan var godare än jag hade föreställt mig. En höjdarförrätt. Vi gjorde i och för sig ganska stora portioner och åt den som "varmrätt". Redan dagen efter föreslog maken att vi slulle äta samma rätt en gång till, så vi var flera om att falla för den. :)

Bruschetta med prosciuttolindad sparris
4 port

Ingredienser
5 tomater, finhackade
5 msk olivolja
3 krm salt
3 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
1 stor gul lök, finhackad

Sparris:
12 tunna gröna sparrisar, eller 8 tjocka
8 skivor prosciutto
1 dl parmesanost, riven
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja

Bruschetta:
4 skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta, delad
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 dl färsk basilika, hela blad

Tillagning
Lägg de hackade tomaterna i en skål. Häll på olivolja, salt, peppar, vitlök och lök. Blanda väl. Låt stå i 1 timma i rumstemperatur. Koka under tiden sparrisen 3-4 minuter (tunna kortare tid än tjocka), ta upp och kyl av den i kallvatten.

Lägg prosciuttoskivorna på en skärbräda. Lägg två till tre sparrisar och parmesan på varje skiva. Salta, peppra och droppa lite olivolja över. Rulla in sparrisen i prosciutton. Stek i torr, het panna tills prosciutton får färg, 1-2 minuter.

Rosta brödskivorna i ugn (250 grader), cirka 2 minuter på varje sida. Gnid in brödet med en vitlöksklyfta. Lägg tomatblandningen på brödet och toppa med en sparrisrulle. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger, garnera med basilika.

Receptet kommer som sagt från Coop.