onsdag 28 januari 2009

Enkelt men gott av julskinksrester



När julen är över finns det ju oftast även en del julskinka över. Då passar detta recept bra - särskilt eftersom det inte alls smakar "juligt" (precis efter julhelgen är man ju ofta lite less på julmaten). Ett annat tillfälle då denna rätt passar bra är en bit in på det nya året - då butikerna rear ut skinkorna för under 20 kr/kg. Då brukar jag passa på att köpa en eller två. Sen blir det makaronipuddingar och liknande av dom. Eller också denna rätt (ursprungsreceptet läste jag i något matforum ett par år sedan). Kanske imte en jättespännande kulinarisk höjdare - men en helt ok vardagsmiddag. Dottern uppskattade den iallafall mycket. :)

Skinka med smak av curry

ca 8 skivor kokt julskinka (3-4 mm)
4-5 dl grädde (havregrädde för min del)
2-4 msk chilisås
1-3 tsk curry
ca 0,5-1 dl rött vin

Vänd skinkskivorna i rött vin och lägg dem i en djup tallrik. Häll över en liten skvätt vin, plasta in och ställ i kylen (1-2 timmar gärna). LÄgg sedan upp skinkskivorna på ett ungssäkert fat. Blanda grädde, chilisås oxch curry i en skål. Häll blandningen över skivorna. Tillaga i ugn ca 40 minuter.

Müsli


Hemgjord müsli både smakar gott och känns sunt. Och det tar högst 15-20 minuter att göra den. Dessutom kan man ju välja helt själv vad det ska vara i den.

Den jag gör brukar bli lite olika beroende på vad som finns i skafferiet - men ungefär så här:

Müsli

4 dl havregryn
4 dl rågflingor
1 dl vetekli
1-1,5 dl solrosfrö
1 dl vetegroddar
(ibland 0,5-1 dl linfrön)
1 dl hackade nötter (exv hasselnöt, cashewnöt eller mandel)
1 dl hackade torkade frukter (exv aprikos, russin, äpple eller plommon)
Några matskedar honung (ringlas över innan det sätts in i ugnen)

Rosta allt utom frukt i långpanna (200 grader) i 10 minuter. Efter ca fem minuter rör man om. Rör ned frukten när müslin svalnat.

måndag 26 januari 2009

Köttfärs med majs och bönor


Dagens middag var väldigt omtyckt av snart treåriga dottern. Tre portioner åt hon. Särskilt goda tyckte hon bönorna var. Vi äter nog bönor lite väl sällan - så antagligen tyckte hon att det var väldigt nytt, spännande och exotiskt. Även vi vuxna gillade maten. Dessutom var den snabblagad.

Receptet kommer från ica.se. Även bilden är lånad därifrån då jag glömde fotografera.




Het köttfärs med bönor och chili
Portioner: 4

1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 röd chili
500 g köttfärs
1 msk olja
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1/2-1 dl sweet chilisås
1 dl vatten
1 burk majskorn ca 350 g
1 burk kidneybönor ca 400 g
1 burk vita bönor ca 400 g
1 dl hackad persilja

Gör så här
1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin.
2. Bryn lök, vitlök, chili och köttfärs i oljan i en stekpanna. Tillsätt chilipulver, salt, chilisås och vatten rör om och låt sjuda ca 5 minuter.
3. Låt majsen och bönorna rinna av. Skölj bönorna. Blanda ner allt i pannan och låt det bli varmt. Strö över persilja.
4. Servera med gräddfil och tortillabröd.

söndag 25 januari 2009

Himmelska smaker



Allerum XO finns ofta i vårt kylskåp. Den smakar väldigt gott och är dessutom förpackad i små praktiska bitar.

Något som just nu är en stor favorit hos oss är denna ost tillsammans med gröna oliver. En superb kombination. Igårkväll avnjöt vi en bit ost som vi skar i små tärnigar och åt tillsammans med halverade gröna oliver (paprikafyllda). Till det ett glas rött vin.

Enkelt och gott. Perfekt "småplock" för en lördagskväll framför tv´n.