onsdag 14 januari 2009

Ugnskyckling



Dagens middag är en "favorit i repris". En kycklingrätt som jag ofta passar på att göra då butikerna har hela, färska kycklingar till bra pris. Idag var en sån dag - 15 kr/kg på Coop. :)

Det som tar lite tid är ju att stycka kycklingen, men förutom det momentet så är detta en praktisk rätt. Allt i ett. Och vill man kan man ju köpa färdigstyckat.

Ugnskyckling

1 kyckling
10-15 st körsbärstomater (eller några stycken vanliga i klyftor)
3-4 små gula lökar (klyftade)
5-10 champinjoner (beroende på storlek)
½-1 zucchini (i ca 1,5 cm tjocka skivor/bitar)
1 tsk rosmarin

Marinad:
3-4 msk olja
2 msk soja
1-2 vitlöksklyftor (pressade)
3 krm salt
2 krm peppar

Dela kycklingen i ca 10 delar (två vingar (skär bort yttersta biten), 4 bröstbitar och 4 lårbitar). Blanda ingedienserna till marinaden i en skål och rör ned kycklingbitarna. Lägg grönsakerna och kycklingbitarna i en ugnsform och häll över resterna av marinaden. Strö över rosmarin. Tillaga i 225 grader varm ugn ca 30-40 minuter. Ös någon gång under tiden. Servera med exv. ris.

tisdag 13 januari 2009

Smakrik kycklingsoppa



Detta recept (som i stort sett är taget från en brochyr från Becel) var en riktig höjdare. En smakrik och god soppa som dessutom är snabblagad på grund av att grönsakerna är den frysta varianten. Rekommenderas!





Kycklingsoppa


2 kycklingfileér
1 stk garam masala
1 tsk gurkmeja
½ tsk ingefära
4-500 gram frysta wokgrönsaker (jag använde "Findus Wok Beijing" - en höjdare)
1 röd chili
5 dl vatten
2,5 dl grädde (receptet föreslår Becel - jag använde havregrädde)
1 tärning hönsbuljong
½ kruka koriander

Skär kycklingen i lagom små bitar. Bryn dem i en kastrull. Rör ned garam masala, gurkmeja och ingefära. Tillsätt wok-grönsakerna och låt dem steka med en stund. Kärna ur och hacka chilin. Tillsätt chili, vatten, grädde och buljongtärningen. Smaksätt med citron och strö över finhackad koriander.