torsdag 4 december 2008

"U.S.A" och "Svensk vinter och jul"

Förra veckan köpte jag boken "U.S.A" från Expressens/Alltommats kokboksserie. Det fanns en hel del spännande i den - men jag föll kanske främst för dess efterrättskapitel. Vad sägs om godsaker som Blueberry muffins, Cheesecakeglass med jordgubbar och melon i amarettolag, Chokladmoussetårta med björnbär och Morotskaka med valnötter. I allafall för mig vattnas det i munnen.

Den här veckan var det dags för "Svensk vinter och jul". En bok som kanske kändes lite onödig - vem har inte redan 100 recept på julskinka? Men självklart kunde jag inte låta bli och det är jag glad för. Vilken fin bok! Härliga recept på olika kakor, julmat, nyåsmat och en del husmanskost.

När jag letar efter recept så använder jag mig nästan alltid av internet, ändå älskar jag kokböcker. Jag använder dom som inspiratiomskällor och kvällslektyr. Igårkväll låg jag och bläddrade länge i den nyinköpta boken om svensk mat. Och ibland använder jag självklart recept ur böckerna, exv. så har jag idag provlagat "Biff à la Lindström". Jag törs även lova att jag kommer att testa "Lingonkola" och "Renbiff med lime- och enbärssmör", och säkert flera rätter till.

Hittills har serien nått upp till mina höga förväntningar.

Biff à la Lindström

Detta recept har jag tagit från Expressens/Allt om mats senaste bok, "Svensk vinter och jul".

Jag hade tänkt göra som i receptet och servera klyftpotatis till biffarna, men upptäckte tyvärr att vi hade slut potatis. Och ensam hemma med två små barn så orkade jag inte gå iväg och handla en gång till - detta trots att det istället fick bli något så tråkigt som pulvermos. Pulvermos är kanske den tristaste mat som finns - och känns ju inte precis som en av de nyttigaste matvarorna heller. Men vi brukar ha ett paket stående i skafferiet och det är ju bra dagar som idag.


Biffarna blev i allafall goda och det blev även såsen. Jag använder gärna detta recept fler gånger - men då med klyftpotatis till. Jag kan föreställa mig att det hade varit väldigt gott.


Biff à la Lindström
4 pers
1 gul lök
3 inlagda rödbetor
2 msk kapris
600 g nörfärs
2 äggulor
3/4 dl rödbetsspad
1,5 tsk salt
½ tsk nymald vitpeppar
1 msk smör

Sås:
2 dl minifraiche
3 msk finhackad persilja
2 krm salt
2 krm strösocker

Tillbehör:
ungnsstekt potatis
sallad

Skala och finhacka löken. Hacka rödbetor och kapris. Blanda färsen med lök, rödbetor, kapris, rödbetsspad, äggulor, salt och peppar. Forma färsen till åtta biffar. Stek biffarna i smör i en stekpanna (3-4 minuter per sida). Biffarna ska vara knappt genomstekta. Blanda ingredienserna till såsen i en skål.

onsdag 3 december 2008

Kycklingsallad

En lite annorlunda, men god, kycklingsallad. Pinjenötter, sparris och parmesanost är tre av mina absoluta favoritingredienser - så det kan ju inte bli så mycket annat än bra när alla tre är med.

Kycklingsallad
2-3 pers

2 kycklingfiléer
ca 50 gram ruccola
en knippe färsk sparris
10-12 cocktailtomater
1-2 dl parmesanost (grovriven)
ca 2 msk pinjenötter (jag rostade dom lite lätt i stekpannan)
1-2 msk olivolja
1-2 tsk citron
salt och peppar

Skär kycklingfiléerna på längden (ca 3 bitar per filé). Salta och peppra dem och stek i stekpanna.
Lägg ut parmesanosten på bakplåtspapper och smält hastigt i ugnen (250 grader). Låt svalna. Dela sparrisarna i 3-4 bitar, koka ett par minuter. Skölj i kallt vatten så de svalnar lite. Blanda ihop olja och citron till en dressing, smaka av den med lite salt och peppar. Blanda ruccola, tomat och sparris i en skål tillsammans med dressingen. Lgg upp blandningen på fat. Lägg 2-3 kycklingbitar ovanpå varje portion. Garnera med parmesanflarn och strö över lite pinjenötter.

(Inspiration till receptet kommer från alltommat.se, som har ett liknande recept)

Tindras alkoholfria glögg

Igår tillbringade vi kvällen i soffan med en saffranslängd, pepparkakor och varm glögg. Mysigt!
Hittills i år har jag nu provat två olika "alkoholfria" glöggsorter - Tindras utan socker och Tindras med smak av choklad och pommerans. Den utan socker var en rätt alldaglig historia. Smakar väl som "alla andra", varken mer eller mindre. Choklad och pommerans-glöggen hade jag stora förhoppningar på och den var rätt bra. Inte så annorlunda som jag hade hoppats, men den hade en svag, men god, eftersmak av choklad. Rekommenderas!
Den av Tindras glöggsorter som jag annars är mest nyfiken på är "Vit choklad och lime". Måste prova!!

måndag 1 december 2008

Kallrökt lax med tabbouleh

Idag åt vi verkligt god middag här i huset. Kallrökt lax, tabbouleh och till det en gräddfilssås. Väldigt lyckad kombination. Alla åt som utsultna vargar.
Lilla tvååringen åt nästan mest. Rätten kan alltså rekommenderas.
Vanligen brukar man ju ha mynta i tabbouleh, idag valde jag dock att inte ha det.

Tabbouleh
3 pers.

3 portioner bulgur
1 hönsbuljongtärning
ca 1 msk citron
ca 2-3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 tomater
½ gurka
1 röd lök
1-2 msk hackad persilja
cayennepeppar
salt

Koka bulguren i hönsbuljong. Häll sedan olivolja och citron över den. Pressa vitlöken och tillsätt i bulguren. Låt svalna så det blir ljummet. Skär tomaterna, gurkan och löken i ganska små bitar. Häll ner i bulguren. Tillsätt cayennepeppar, salt och persilja. Rör ihop och servera.

Såsen är en enkel gräddfilssås. Gräddfil, hackad dill, hackad gräslök och hackad persilja. En liten gnutta salt. Och klart! Enkelt och gott till fisk.