lördag 29 november 2008

Kryddsmör

En god köttbit, lite klyftpotatis, grillad tomat...och till det ett gott kryddsmör - en perfekt fredagsmiddag. Igår gjorde jag tre olika varianter. Det blev en hel del smör - men det förvarar jag i frysen till nästa gång, hur bra som helst. :)

De skryddsmör som vi smakade av hos oss igår var - vitlökssmör, rödvinssmör och café de Paris-smör. Vitlökssmör är en gammal favorit för mig, men speciellt café de Paris var även det riktigt gott.

Vitlökssmör
Blanda smör med några droppar citron och pressad vitlök (anpassa mängden efter tycke och smak).

Rödvinssmör
Finhacka några (3-4 st) schalottenlökar. Lägg dem i en kastrull och häll på lite rödvin. Småkoka. Häll på mer rödvin allt eftersom det kokar in i löken (totalt ca 1 dl). Koka torrt och tag av plattan. Låt svalna. Blanda med ca 100-150 gram smör (samt salt och svartpeppar).

Café de Paris-smör
Blanda ca 150 gram smör med:
en finhackad schalottenlök, en pressad vitlöksklyfta, en äggula, 1 msk finhackad persilja, 1-2 tsk citron, 1-2 krm senapspulver, 1 krm av vardera: torgad oregano, mejram, salvia, timjan och paprika, 0,5 tsk worcestersås, 1 msk grädde, salt och peppar.


Samtliga smör rullade jag in i smörpapper och lät ligga en stund i frysen innn jag skar upp skivor.

onsdag 26 november 2008

Easy cooking: Creamy Citrus Fish

Jag är ingen storanvändare av fördiga pulvermixer - och har med åren använt dem allt mer sällan. Gillar inte tanken på att få i mig mer tillsatser än nödvändigt.

Men ibland finns det inte tid till "riktig" matlagning och då kan mixer som exv. Santa Marias "Easy cooking"-serie vara ett bra alternativ.

Just mixen "Creamy Citrus Fish" tycker jag dock inte är någon höjdare. Den har en smak av dill och citron, men samtidigt en ganska tydligt "pulvermixkänsla". Jag blev inte frestad att köpa den fler gånger. Maken tyckte däremot att den var rätt ok, så den kanske är köpvärd ändå?

måndag 24 november 2008

Äppelpaj med kanel

En kompis berättade att hon provat göra den här pajen men satte kanel på äpplena innan smeten lades på. Det lät ju gott så nu har vi också testat. Riktigt bra blir det.

Så det är ett tips - variera den redan underbara pajen med lite kanel.

Kycklingfilé med soltorkade tomater och oliver

Första gången jag åt den här rätten var hos mina föräldrar. Jag föll direkt och med mig hem hade jag såklart en lapp med receptet.
Ganska snabblagat och enkelt, men ändå lite festlig mat. Kombinationen svarta oliver och soltorkade tomater är ju alltid god dessutom. :)
I dag ät vi denna "gryta" till middag och serverade den med tagliatelle till. Den är minst lika god med ris eller med klyftpotatis. Den här gången delade jag varje filé i 4-6 bitar (på längden), andra gånger har jag delat den i mindre "grytbitar" eller ibland låtit dom vara hela.

Kycklingfilé med soltorkade tomater och oliver
4 port

3-4 st kycklingfiléer
2 pkt grädde av något slag (jag använder havregrädde)
1-2 tsk sambal olek
ca 1 tsk soja
ca 1 tsk basilika
ca 10-12 soltorkade tomater
oliver
salt och peppar

Salta och peppra kycklingen och stek den. Häll grädden över kycklingen. Tillsätt sambal olek, soja och basilika. Koka upp. Skär tomaterna i bitar. Lägg ned tomater och oliver i pannan och småkoka en kort stund. Servera.
(Om man vill ha tjockare konsistens så går det ju bra att ordna det med exv. redning)

söndag 23 november 2008

En god bearnaisesås


Bearnaisesås tillhör ju kanske inte det nyttigaste som man kan stoppa i sig. Men ibland är det riktigt gott!
Efter att ha provat flera olika kalla bearnaisesåser så har jag fastnat för Lohmanders. Den är överlägsen. Riktigt god smak och en bra konsistens. Dessutom är den fri från både gluten och mjölk. Finns även i smakvarianterna "Vitlök" och "Hot".
En favorit som jag rekommenderar alla som tänkt sig bearnaisesås till middagen att testa.