torsdag 20 november 2008

Frankrike och Sydostasien

Förra veckan inhandlades del två i Expressens/Allt om mats kokbokssamling - den delen hade recept från Frankrike. En helt ok bok, vackra bilder och lockande recept, men jag blev inte riktigt lika förtjust i den som jag blev i "Italien".

I dag har jag köpt den tredje boken - "Sydostasien". Helt underbar. Fylld med lockande recept som kommer att provsmakas den närmaste tiden. Har bland annat hittat flera soppor med räkor i som jag är sugen på. En av dem är "Räkor i het kokosmjölk". För den som ännu inte hunnit inhandla boken finns just det receptet på Allt om mats hemsida.

Marabou Figs & Almond


Myskväll i soffan för mig själv. Barnen sover och maken är iväg och sportar lite.

En stor kopp te och till det några bitar "Figs & Almond", en choklad som jag verkligen kan rekommendera.

Chokladen har en lite annolunda smak, annorlunda men god. Och så är den lite så där småkrispig som jag gillar. Möjligen lite för söt. Men kommer definitivt att köpas fler gånger.

onsdag 19 november 2008

Snabb och enkel pasta a la "man tager vad man haver"

Jag tycker om att planera mat och de flesta dagarna har jag alltså under dagen hunnit handla och förbereda kvällens middag. I dag var ingen sån dag utan en annn typ v dag - som också förekommer här i huset. En sån dag då jag öppnade kylen kl 16.30 och försökte hitta något som kunde bli en middag, som dessutom gärna skulle vara snabblagad. Som det säkert blir för många andra sådna här gånger så blev det en pastarätt. Just idag hade jag ingredienserna nedan hemma. Annars brukar jag göra varianter medsmå broccolibuketter i stället för svampen, rödlök istället för purjolök, eller kanske utan osten. Man tager vad man haver helt enkelt!
Pasta med bacon
2-3 portioner

2-3 portioner pasta
1 pkt bacon
1 burk skivade championer
en bit purjolök
1 vitlöksklyfta
Pasta Rossa
Olivolja
Riven ost (jag hade XO)
Koka pastan. Skär baconet i bitar. Skiva purjolöken. Stek bacon och svamp. Lägg nd även purjolöken när det andra är nästan färdigstekt. Häll lite olivolja i pastan. Rör ned baconet, löken och svampen. Pressa en vitlöksklyfta ned i pastan. Krydda med Pasta Rossa och rör om. Häll upp i tallrikar och riv lite ost över.

Santa Marias "Pasta Rossa"


Bråttom, eller brist på ingedienser hemma. En snabb genväg till goda pastarätter är Santa Marias kryddkvarn "Pasta Rossa". I kryddblandningen "förenas vitlök, tomat och pepperoni-chili med de aromrika medelhavsörterna basilika, oregano och rosmarin."
Bra att använda om man vil piffa upp en trist pastarätt tycker jag.
Den enda lite tråkiga saken med kryddblandningen är att Santa Maria tillsatt natriumglutamat i den.

tisdag 18 november 2008

En underbar rabarberpaj - eller äppelpaj

En knäckig, underbart god, men inte så nyttig paj. Serveras med glass, vispad grädde eller vaniljvisp. Och njut!

Ett tips. Trots att den är sliskig och onyttig brukar det gå åt mycket av den. Så ska ni bjuda på denna paj nästa gång ni får gäster så se till att laga en stor sats. :)






Rabarberpaj (eller äppelpaj)

Rabarber (eller äpplen)
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
½ dl grädde
½ tsk bakpulver
½ dl sirap

Skär rabarbern i bitar. Lägg den i en pajform. Smält smöret och rör ner övriga ingredienser i det. Bred blandningen över rabarbern. Grädda i 175 grader ca 30 minuter.

söndag 16 november 2008

Fondue med mustig och god buljong

I morse såg vår dotter fonduegrytan i ett skåp och undrade vad det var för spännande pryl, så vi bestämde oss för att det fick bli fondue till midag idag.

Många gillar ju bäst att ha olja i grytan, men vi föredrar en riktigt mustig vin/buljongblandning. Otroligt gott!

Helst "ska" man väl kanske ha oxfilé till fondue, men på grund av vad den numera kostar så använde vi lövbiff. Ett annat kött som fungerar bra är entrecote.

Betyg: 4+


Fondue

Buljong:
3-5 dl rött vin
3-5 dl vatten
(det ska bli ca 1 liter vätska totalt)
2-3 tsk soja
3-4 vitlöksklyftor
2 tärningar mörk oxbuljong
chilipeppar
salt och peppar

Övrigt:
ca 100-150 gram lämpligt kött per person
f'ärska champinjoner
tomater
gul lök
avokado
ett paket gräddfil
3 vitlöksklyftor
en bakpotatis per person
smör
2-3 vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser till buljongen i en kastrull och låt koka en stund. Tillaga bakpotatisen (förslagsvis i microvågsugnen om det är "kort om tid"). Skär kött och grönsaker i bitar (skiva löken tunt). Blanda gräddfilen med de tre vitlöksklyftorna (pressade) och en gnutta salt. Blanda smör och pressad vitlök till vitlökssmör. Häll buljongen i fonduegrytan. Njut!

Förutom kötten så är även svamparna goda att tillaga i grytan. Tomaten, löken och avocadon brukar vi ha som kalla tillbehör. Utöver vitlökssåsen så är det gott att även ha bearnaisesås och någon lite hetare tomatbaserad sås. Vitlökssmöret är i första hand tänkt till bakpotatisen.